Vanliga frågor

Hos Topcare Nordic har vi en väl använd kundservice. Våra produkter kanske inte liknar det som man är van att använda eller så är man osäker på dosering, tillbehör o.s.v. Här har vi försökt samla de vanligaste frågorna från våra kunder.

Tvätt

Varför är mängden tvättmedelspulver angiven i liter?
Svar: Våra produkter är mycket koncentrerade, så om man ska ha en rimlig chans att jämföra priserna mellan våra och andras produkter måste man räkna ut priset per tvätt. Eftersom doseringen alltid är angiven i deciliter har vi för enkelhetens skull valt att ange mängden i liter.

Den vita tvätten blir inte ren utan istället stel och grå!
Svar: I områden med mycket hårt vatten kan man få problem med att bevara kläderna vita och mjuka, och kalk binder fläckarna. Här kan man med fördel använda kalkbindare. Kalkbindaren tillsätts tillsammans med tvättmedlet, som doseras till mjukt vatten. Efter några tvättar kommer man att märka att kläderna ser bättre ut.
Börja med att avkalka maskinen helt. Det är bra för maskinen och man förebygger problem med sur tvättmaskin. Kalkbindare finns i många varianter. De dyraste är inte alltid de bästa. Hexafosfat från Materialisten är en bra och billig produkt. Läs instruktionerna på förpackningen.

Fläckarna går inte bort i tvätten!
Svar: Börja bearbeta en fläck så fort som möjligt. Om du inte har möjlighet att tvätta omedelbart efter att olyckan varit framme är det en bra idé att lägga lite Opticare handtvättmedel på fläcken. Cimbo universalrengöring är också mycket effektiv som förbehandling av fläckar. Gör en lösning 1:1 i sprayflaskan. Testa färgäktheten på ett ställe som inte syns. Spraya Cimbo på fläcken och låt medlet verka en stund. Skölj eventuellt och tvätta därefter du brukar.

Mina arbetskläder blir inte rena med det flytande tvättmedlet för kulörtvätt!
Svar: Opticare flytande tvättmedel är först och främst beräknat för normalt smutsad tvätt där man gärna vill bevara färgen och skona ytan. För arbetskläder, sportkläder och barnkläder rekommenderas att använda Opticare Color Compact tvättmedelspulver, som har kraftfullare tvättegenskaper. Ring vår kundservice för att få ett gratisprov skickat till dig.

Svettlukten försvinner inte vid tvätt!
Svar: Många syntetiska tyger tål bara tvätt i låga temperaturer. Det kan ge problem med att utrota bakterierna. Prova att använda ättika istället för sköljmedel.

Tvättmaskinen och mina kläder luktar surt!
Svar: Överdosering av tvättmedel och många tvättar vid låga temperaturer är en kombination som kan ge problem med bakteriebeläggningar på baksidan av trumman i tvättmaskinen. Lukten kan förstärkas när man byter tvättmedel eftersom det då tillkommer ”nya” bakterier. Se ”Tips och råd”, avsnittet Sura tvättmaskiner. Där finns ett recept på hur man får ordning på lukten.


Disk

Varför blir det en fetthinna på disken?
Svar: Det är ett tecken på att det använts för mycket avspänningsmedel. Ofta kan man justera doseringen där man fyller på avspänningsmedlet i diskmaskinen. Prova att sänka doseringen ett hack. Det är bättre att dosera för lite än för mycket avspänningsmedel.
Var uppmärksam på att hinnan behöver avlägsnas igen innan man kan se resultatet. Använd eventuellt citronsyra eller ”lite handkraft”.

Varför blir det vita avlagringar på disken?
Svar: Vita fläckar på disken är ett tecken på att det saknas salt i maskinen eller att man överdoserar pulvret. Såväl vattnets hårdhet som maskinens vattenförbrukning påverkar doseringen. Prova dig fram för att se hur mycket pulver som behövs.

Varför blir det rostfläckar på disken?
Svar: Om man diskar föremål i diskmaskinen som inte är tillverkade i rostfritt stål, t.ex. metallen i osthyveln, eller om det finns en spricka i korgarnas plastbeläggning, kan det överföras rost till den övriga disken.

Mina tekoppar blir inte rena i diskmaskinen!
Svar: Ytan på porslinet kan vara sliten och repig. Särskilt om man tidigare har försökt avlägsna ränder med hjälp av t.ex. salt eller grön svamp kan färgämnena tränga in till den porösa delen av porslinet. Ett annat problem kan vara att miljömärkta produkter inte får innehålla klor, och att mängden blekmedel har reducerats av den låga doseringen.
Prova att ställa kopparna i blöt med vatten och en tesked maskindisk eller Ultra White Compact i. Diska dem därefter i maskinen.


Allmänt

Vad ska sprayflaskor och tomma flaskor användas till?
Svar: Sprayflaskan kan användas till Cimbo universalrengöringsmedel. Gör t.ex. en lösning på 1:1 för att ha till hands för förbehandling av fläckar på tvätten. Med de tomma flaskorna kan man lösa eventuella utrymmesproblem i skåp eller vid diskmaskinen.

Varför innehåller några av produkterna parfym?
Svar: Generellt är Opticares produkter både allergi- och miljöanpassade. I några enstaka produkter har parfym tillsatts eftersom några råvaror har en direkt dålig lukt. Den parfym som används är godkänd av en sammanslutning av internationella parfymfabrikanter (IFRA) som har skapat riktlinjer för godkännande av råvaror, produktionsmetoder och utelämnande av kända allergiframkallande ämnen.